· 

Elk kind is anders...

Elk kind is anders. Dat weten we natuurlijk allemaal. De persoonlijkheid van een kind kun je niet in een hokje stoppen. Daarom functioneren sommige (of misschien wel veel) kinderen niet in systemen die veel scholen hanteren.  Gebrek aan actie, uitdagingen en te weinig bewegingsaanbod zijn eerder regel dan uitzondering, maar wel noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Gevolg is een onbalans door gebrek aan zelfvertrouwen, gemis aan weerbaarheid en simpelweg gebrek aan beweging als uitlaatklep. Een gezonde geest heeft nu eenmaal een gezond lichaam nodig, maar het blijft maatwerk om de juiste balans te vinden...

 

In plaats van te gamen moeten kinderen weer terug naar buiten, naar de natuur. Hierbij helpen wij een handje door scholen en BSO's , maar ook speciaal onderwijs, deze broodnodige beweging aan te bieden in een veilige wieleromgeving. Op een plek waar niets moet maar wel veel mag, waarbij samen buiten spelen mogelijk is zonder gestoord te worden door verstorende factoren, zoals verkeer of buitenstaanders. Bij dat laatste kunnen we met het bikepark een belangrijke rol spelen als broodnodige uitlaatklep.

 

Maar we willen verder groeien en meer aanbieden dan in het bikepark alleen. We bezoeken ook scholen met fietsspellen, waarbij kinderen uitgedaagd worden door behendigheidsspellen van Pedaleren.nl. Voordeel hiervan is dat ook op de eigen fietsen die voor het alledaagse verkeer gebruikt worden, geleerd wordt om te anticiperen en rekening te houden met andere weggebruikers. Defensief fietsen betekent dat geleerd wordt om geen voorrang te nemen, maar om deze te geven. Soms moet er binnen een split-second een beslissing genomen worden om te kiezen voor je eigen veiligheid en die van anderen. Dat kun je alleen maar leren met oefeningen, waarbij situaties nagebootst worden. Dat dit wel eens levensreddend kan zijn staat boven elke twijfel. 

 

Om kinderen beter te begrijpen en om deze op een verantwoorde manier fietslessen te kunnen geven, leiden we zelf Bikepark Instructeurs op. In samenwerking met 2 instructeurs van de NTFU (Nederlandse Toerfiets Unie) en diverse adviseurs hebben we een programma gemaakt waarbij behalve de bike-skills ook de pedagogische aspecten geleerd worden. Niet dat deze opgeleid worden om een diagnose te maken, maar wel om bij situaties juist te handelen. Zo vinden we ook een verplicht EHBO diploma en een VOG belangrijk en horen bij een veilige wieleromgeving voor kinderen. 

 

We zien dan ook onze inspanningen meer als een sociaal maatschappelijk project, waaraan een van de leukste en meest uitdagende sporten, het mountainbiken, is gekoppeld. Een brede mountainbike scene en de gezonde lifestyle die hierbij hoort, zijn inspirerend voor een breed publiek, van jong tot oud. Mountainbike vereniging Trailz043 is dan ook ons vangnet waar veel volwassenen, maar ook steeds meer jongeren en kinderen "gevangen" worden voor deze sport. Een breed routenetwerk met de onlangs gerealiseerde Sint Pietersbergroute levert bijna 400 km aan spannende mountainbikeroutes op. Maar een bikepark is onmisbaar om dit alles mogelijk te maken. Daar wordt de basis gelegd voor de toekomst voor generaties gezonde en sportieve kinderen. En natuurlijk voor het mountainbiken als sport en wie weet ... levert dit straks talenten en kampioenen op.     

 

Sjef Eijmael

voorzitter Trailz043

initiatiefnemer Green043 Bikepark

 

(Wie hebben ons gevonden? Maastricht Sport, Levanto, Traject, Hai-5, Sint Maartenscollege, BSO de Boomhut en het Huis etc)      

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Brenda (zaterdag, 24 maart 2018 00:09)

  Zo is het maar net. Well done!

 • #2

  Mathijs (zaterdag, 24 maart 2018 17:54)

  Mooi stuk sjef

 • #3

  francaeurlings@gmail.com (zondag, 25 maart 2018 18:30)

  Mooi stuk Sjef!
  Elk kind is anders...en beweging is essentieel om je fit te voelen, maar ook sterker te worden, niet enkel fysiek. Mooi dat jullie de grenzen opzoeken en het niet enkel op het beweeggebied inzetten, maar het ook het sociale element zo benadrukken. Op deze manier wordt de sport en het bikepark ook een sociaal bindmiddel. Maastricht mag meer trots zijn op jullie initiatief! #samensterk