"leer fietsen als een pro"                            fietsvaardigheidslessen voor de Bovenbouw

Door onderzoeken in opdracht van de Rijksoverheid is gebleken dat kinderen gemiddeld genomen steeds onveiliger in het verkeer bewegen en dat steeds meer kinderen niet of nauwelijks (kunnen) fietsen. Denk hierbij ook aan kinderen van expats, immigranten en asielzoekers. De gevolgen zijn bekend: steeds meer verkeersongevallen en kinderen die te weinig beweging krijgen.

 

Om hierin verandering te brengen zijn er interventies van Sportimpuls/ZonMW ontwikkeld, zoals de fietsvaardigheidslessen van Pedaleren.nl. Hiermee leren de kinderen spelenderwijs de basisvaardigheden van het fietsen.

 

In 2017 hebben 2 bestuursleden van stichting Outdoor Sport 4 Youth (OS4Y) een interventie voor Sportimpuls/ZonMW geschreven: “Buiten Sporten met de BSO” die als doel heeft om de fietsvaardigheidslessen van Pedaleren.nl op te zetten en uit te bouwen voor alle basisscholen in Maastricht. Hiervoor hebben we programma's ontwikkeld om jong-volwassenen die buiten de arbeidsmarkt vallen, op te leiden tot instructeurs. Met hulp van de Provincie en wethouders en raadsleden van de Gemeente Maastricht hebben we afspraken kunnen maken met MosaLira, een scholengemeenschap met 16 scholen. In mei 2019 starten we met de eerste lessen op basisschool de Maasköpkes in Borgharen. Dit programma willen we de komende 5 jaar uitbouwen voor alle basisscholen in Maastricht.

 

Aanmelden via: info@green043bikepark.nl

Eerste fietslessen voor basisschool "de Maasköpkes"

Op maandag 13 mei starten een reeks fietslessen voor kinderen van basisschool "de Kinderköpkes" in Borgharen als voorbereiding van het Verkeersexamen in groep 7.  


Officiële start door wethouder Bert Jongen

Op maandag 20 mei geeft wethouder Bert Jongen een feestelijk tintje met de officiële start van de lessen bij de Maasköpkes. Behalve de wethouder zijn ook vertegenwoordigers van Mosa Lira, JOGG (jongeren op gezond gewicht), raadsleden en vertegenwoordigers van de Provincie uitgenodigd, evenals de pers. Zelfs de bikepolitie was erbij.

 

foto: training fietslessen op het bikepark